Koningspaar naar Deens eiland Samsø

Vorsten

18-03-2015 06:43:00

KOPENHAGEN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima besteden woensdag een groot deel van de tweede dag van hun staatsbezoek aan Denemarken aan een bezoek aan het eiland Samsø. “De manier waarop de bewoners van het eiland hun eigen energie opwekken is een voorbeeld voor Texel. We verheugen ons op het bezoek”, aldus de koning dinsdagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket. Het betekent een vroege start voor het koningspaar dat eerst Sjælland moet doorkruisen om rond half negen vanaf Kalundborg de veerboot te kunnen nemen naar het eilandje.

Samsø telt iets meer dan 4000 inwoners, meet 114 vierkante kilometer en heeft een Nederlandse burgemeester, Marcel Meijer uit Oude Pekela. Het eiland is een voorbeeld van de wijze waarop Denemarken mede door lokale initiatieven in Europa voorop loopt bij de benutting van windkracht. De eilandbewoners zijn zelf eigenaar van de windmolens, waarmee ze genoeg elektriciteit opwekken om ook stroom te kunnen leveren aan het vasteland. Zonne-energie en verbranding van stro zorgen voor een belangrijk deel voor de warmtevoorziening.

In het kielzog van de koning zijn vertegenwoordigers uit de windenergiesector meegekomen, die hopen nieuwe contracten binnen te slepen in Denemarken.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft