Koninklijk Europa naar Denemarken

Vorsten

11-04-2015 12:28:00

KOPENHAGEN – Denemarken maakt zich op voor een uitgebreide viering van de 75e verjaardag van koningin Margrethe. “De Denen houden van verjaardagen, althans de meeste Denen. We houden van ronde getallen. 50, 60 en ook 75”, zei Margrethe in februari in een gesprek met Nederlandse journalisten. Ze verheugde zich dan ook op het feest dat over meerdere dagen is uitgespreid.

Woensdagavond is er in Christiansborg Slot een galadiner in dezelfde zaal waar Margrethe ook een staatsbanket aanbood aan koning Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek aan Denemarken vorige maand. Willem-Alexander en Máxima zijn opnieuw te gast, kondigde de koning toen al aan in zijn toespraak tot zijn Deense peettante.

Het Nederlandse koningspaar krijgt gezelschap van bijna alle Europese collega’s. Koning Felipe en koningin Letizia komen voor het eerst als Spaans koningspaar naar Denemarken, en ook koning Filip en koningin Mathilde van België maken voor het eerst sinds de Belgische troonswisseling in 2013 hun opwachting bij koningin Margrethe.

Feest

De Luxemburgse groothertog Henri deelt zijn verjaardagsdatum (16 april) met koningin Margrethe, maar hij en zijn vrouw Maria Teresa slaan het feest niet over. De Noorse koning Harald en het Zweedse koningspaar zijn woensdag eveneens van de partij. Bij het feest een dag later zijn ook kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit, kroonprinses Victoria en prins Daniel.

Op de eigenlijke verjaardag heeft Margrethe een druk programma, met een aubade bij Fredensborg Slot, een huldeblijk bij Amalienborg in Kopenhagen, een rijtoer en ontvangst op het stadhuis en ’s avonds weer een galadiner, dan op Fredensborg Slot.

Meer Denemarken