Koninklijke gasten bij dubbel feestconcert

Vorsten

21-04-2015 12:38:00

STOCKHOLM – Het Zweedse koningspaar, de Deense koningin Margrethe en de Finse president Sauli Niinistö en zijn echtgenote zijn dinsdagavond in het Concertgebouw van Stockholm. Ze zijn daar voor een feestelijk concert ter gelegenheid van de viering van de 150e verjaardag van de Finse componist Jean Sibelius en de Deense componist Carl Nielsens.

Jean Sibelius is belangrijk geweest voor de Finse identiteit. Zijn muziek behoort tot het Finse nationaal erfgoed en zijn geboortedag 8 december is een nationale feestdag, Dag van de Vlag en Dag van de Finse muziek. Zijn portret prijkte tot de invoering van de euro op het Finse bankbiljet van honderd mark. Carl Nielsens geldt als de belangrijkste Deense componisten uit de geschiedenis, al is hij minder bekend dan zijn tijdgenoot Sibelius.

Op het programma van de feestavond staat van beide componisten de vierde symfonie, die beiden rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog zijn gecomponeerd. Volgens het Concertgebouw, dat een Sibelous-Nielsens Festival heeft georganiseerd waarin alle symfoniën van de twee mannen worden gespeeld, staat de vierde symfonie voor zowel Sibelius als Nielsens centraal in het werk.

Koningin Margrethe blijft tot en met woensdag in Stockholm. Haar zoon kroonprins Frederik treedt tijdens haar afwezigheid op als regent.

Meer Denemarken