Kroonprins Frederik bezoekt troepen in Mali

Vorsten

2016-09-24 10:39:00

Kroonprins Frederik heeft de Deense militairen in Mali bezocht. De zoon van koningin Margrethe reisde in het diepste geheim af naar de regio Gao, waar ook Nederlandse troepen deelnemen aan een vredesmissie van de Verenigde Naties.

Frederik en de Deense minister van Defensie Peter Christensen kregen in Mali uitleg over de momenteel gevaarlijkste VN-missie en bekeken de uitrusting van de militairen. 24 Deense commando’s gaven een demonstratie. De minister roemde tegenover staatsomroep Danmarks Radio de ‘enorme professionele inspanning’ die de strijdkrachten leveren.

De Deense generaal-majoor Michael Lollesgaard, de hoogste militair van de missie, vertelde over de ‘gigantische taak’ die er voor zijn troepen lag. “Het kost moeite aanwezig te zijn op alle plaatsen waar we willen zijn.” Volgens de generaal-majoor is het bovendien moeilijk de terroristen te herkennen. Hij legde uit dat de VN-missie niet alleen belangrijk is voor de veiligheid en stabiliteit in Mali. “Het gaat er ook om te voorkomen dat terroristen en vluchtelingen afreizen naar Europa.”

Ook koning Willem-Alexander bezocht de troepen in Mali. Hij was vorig jaar februari twee dagen in het Afrikaanse land. Willem-Alexander kreeg in Gao een rondleiding over camp Castor en sprak uitgebreid met militairen binnen en buiten het kamp. Ook had de koning een korte ontmoeting met president Ibrahim Boubacar Keïta van Mali.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig