Kroonprins Frederik vrijdag weer aan het werk

Vorsten

18-08-2020 21:55:19

Vrijdag gaat kroonprins Frederik weer aan het werk. De Deense royal bezoekt dan de elektriciteitscentrale Asnæs in Kalundborg. Het is de grootste centrale van Denemarken.

Het is het eerste publieke optreden van Frederik sinds juni. Toen bezocht hij met koningin Margrethe een speciale tentoonstelling over de vorstin in kasteel Frederiksborg.

Met zijn bezoek zet Frederik een traditie voort. Bij feestelijke aangelegenheden rond de centrale is er steeds een royal aanwezig. Zo opende de grootvader van de kroonprins, koning Frederik IX, de Asnæs-energiecentrale in 1959.

Groene energie

Nu komt Frederik langs om een deel van de centrale te heropenen. De verbouwing, waarbij de transitie wordt gemaakt naar groene energie, is voltooid. Het nieuwe blok 6 van de centrale kan nu elektriciteit en warmte leveren zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Frederik bezocht de Asnæs-energiecentrale overigens ook al tijdens de coronacrisis in mei. Toen was hij bij de start van de productie van ethanol voor ontsmettingsmiddelen zoals handalcohol. Daar was een speciale unit voor gemaakt in een van de blokken van de centrale. Denemarken produceerde toen zelf weinig ethanol, terwijl de vraag door de coronacrisis enorm steeg.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord