Warm welkom voor Margrethe en Henrik

Vorsten

11-04-2015 11:00:00

FREDENSBORG – De inwoners van Fredensborg hebben koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik vrijdagavond met een fakkeloptocht verwelkomd op Fredensborg Slot. Dat is de komende maanden de officiële residentie van de Deense vorstin. Die wisselt een paar keer per jaar van woonstee, waarbij Amalienborg in Kopenhagen dienstdoet als woning tijdens de wintermaanden.

Het officiële welkom op Fredensborg was om recht te doen aan de sinds 1988 bestaande traditie, want zoals de burgemeester van de plaats ten noorden van de hoofdstad in zijn korte toespraak al aanstipte, koningin en prins-gemaal hebben de afgelopen maanden hier ook al doorgebracht. Dit omdat het dak van het koninklijk verblijf in Kopenhagen wordt gerepareerd en gerenoveerd. Tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken in maart logeerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook op Fredensborg.

De bevolking kwam in optocht van het station naar het paleis, waar het stadsorkest voor muzikale ondersteuning zorgde. Koningin Margrethe dankte voor het warme welkom, waarna gezamenlijk het Deense volkslied Det er et yndigt land werd gezongen.

Het paleis speelt komende week eveneens een belangrijke rol bij de uitgebreide festiviteiten rond de viering van de 75e verjaardag van koningin Margrethe. Op de ochtend van haar verjaardag, donderdag, wordt een vroege aubade gebracht onder haar slaapkamerraam en ’s avonds is er een galadiner.

Meer Denemarken