Margrethe: dit werk doe je levenslang

Vorsten

17-02-2015 16:28:00

FREDENSBORG – Aftreden is voor koningin Margrethe van Denemarken geen optie. ”Deze taak is levenslang”, aldus de vorstin tijdens een persgesprek dinsdagmiddag in Fredensborg Slot. ”Dat besefte en wist ik op het moment dat mijn vader overleed. Of het nu kort zou zijn, of lang, en het is nu al aardig lang, dit werk doe je voor de rest van je leven, elke dag, altijd.”

Margrethe zat vorige maand 43 jaar op de troon. In april viert ze haar 75e verjaardag, de leeftijd die koningin Beatrix had toen ze in 2013 terugtrad. De daarop volgende troonswisselingen in België en Spanje hebben Margrethe niet van mening doen veranderen, zo maakte ze duidelijk. ”Nederland heeft een traditie van aftreden. Dit was al de derde keer. Het werd bijna verwacht”, meende de Deense vorstin.

Ze laat tegenwoordig wat meer werk over aan haar oudste zoon kroonprins Frederik en diens vrouw kroonprinses Mary, maar ,,mijn man en ik zijn nog altijd erg druk”. De komende verjaardag was aanleiding voor een groot feest – ”Wij Denen houden van het vieren van verjaardagen” – maar niet voor vermindering van de werkzaamheden, zei Margrethe.

Meer Denemarken