Margrethe hoopt op een goed jaar voor Denemarken

Vorsten

31-12-2019 19:13:09

Koningin Margrethe heeft dinsdagavond de wens uitgesproken dat 2020 ‘een goed jaar mag zijn voor Denemarken’. Dat deed ze tijdens haar rechtstreeks op radio, televisie en internet uitgezonden nieuwjaarstoespraak.

Margrethe moest haar woorden even onderbreken om haar neus te snuiten en de nationale omroep DR moest zich enkele malen bij de kijkers verontschuldigen omdat de ondertiteling van de toespraak wegviel. Voor de meeste Denen is dat juist de charme van deze oudejaarstraditie, waarbij de inmiddels 79-jarige koningin geheel naturel tot de bevolking van Denemarken, Groenland en de Færøer spreekt. Ze leest haar tekst ook voor, gezeten achter een bureau in de ontvangstkamer van het paleis.

Buiten stond een groot scherm opgesteld waarop belangstellenden de toespraak konden volgen. Na afloop vielen er applaus en gejuich te horen, waarna de aangetreden erewacht van de Koninklijke Lijfgarde het Deense volkslied inzette als eerbetoon aan Margrethe die volgende maand haar 48-jarig regeringsjubileum viert.

Volgend jaar brengt naast een ‘ronde verjaardag’ ook de geloofsbevestiging of confirmatie van kleinzoon prins Christian. “Hij wordt al snel een jonge man en heeft het leven voor zich. Zelf ik heb een ‘ronde verjaardag’. Ik heb vele jaren achter me”, verwees Margrethe naar haar aanstaande tachtigste verjaardag.

Verder stipte ze onder meer het probleem van eenzaamheid aan – van oud én jong – en sprak ze over klimaatverandering en de noodzaak de planeet te behouden. “Het is een belangrijke uitdaging voor ons allemaal en het is belangrijk dat we ons allemaal bewust zijn van hoe we leven en wat we doen.”

Meer Denemarken