‘Margrethe moet zich verkiesbaar stellen’

Vorsten

2015-04-16 15:28:00

KOPENHAGEN – Koningin Margrethe moet het Deense volk een bijzonder cadeau geven. Ze moet zich verkiesbaar stellen. Dat vindt hoofdredacteur Poul Madsen van het Deense boulevardblad Ekstra Bladet.

In een paginagroot opiniestuk roept hij de jarige vorstin donderdag op ‘s werelds eerste democratisch gekozen koningin te worden. Monarchie is niet meer van deze tijd, maar Margrethe mag best staatshoofd blijven, vindt Madsen. Tachtig procent van de Denen is tevreden over haar werk, dus bij een verkiezing heeft ze niets te verliezen.

Madsen voert een serie bezwaren op tegen het koningshuis, zoals de hoge kosten – de Ierse president kost 26 keer minder – en de erfopvolging die in een democratisch land als Denemarken geen plaats heeft. “Het probleem is niet zo zeer het koningshuis als wel de Deense politiek. De volksvertegenwoordigers durven de privileges van het koningshuis niet aan te pakken en ze vinden steeds weer nieuwe argumenten om niets te doen.”

Margrethe moet daarom zelf het voorbeeld geven. Als verjaardagscadeau aan de Denen kan ze besluiten zich verkiesbaar te stellen. Madsen is royaal. Ook als president kan ze zich koningin blijven noemen.Het nieuwste nummer

Ook online te bestellen

Meer Denemarken