Margrethe betaalt rekening verjaardag

Vorsten

18-04-2015 11:06:00

KOPENHAGEN – Koningin Margrethe betaalt de rekening voor de uitvoerige festiviteiten ter gelegenheid van haar 75e verjaardag uit eigen zak. Dat heeft haar thesaurier Søren Kruse verteld aan televisiezender DR.

Het hof is de afgelopen jaren extra zuinig geweest om geld opzij te kunnen leggen voor de feestavond vorige week in Aarhus, en de twee galadiners afgelopen week. “We hebben geen extra toelage gevraagd”, aldus Kruse. De besparingen komen uit het jaarlijkse koninklijke budget van 10,5 miljoen euro. Met dat bedrag moet Margrethe haar werkzaamheden en personeel bekostigen.

“Als zich grote evenementen aandienen, zoals een huwelijk of jubileum, dan houden we daar in de begroting rekening mee”, legde Kruse uit. Vorig jaar is 2,6 miljoen apart gezet. “We beknibbelen op de dagelijkse uitgaven”, aldus Kruse, die benadrukte dat de koningin er geen boterham minder om hoefde te eten.

Voor haar verjaardagsfeest heeft Margrethe 1800 mensen te eten en drinken gegeven, alleen al in de Concertzaal van Aarhus 1300 gasten.

Meer Denemarken