Margrethe verheugt zich op bezoek Zuid-Jutland

Vorsten

12-07-2020 13:21:16

De Deense koningin Margrethe kijkt nu al uit naar haar bezoek aan Zuid-Jutland volgend jaar. Dat heeft het Deense hof zondag laten weten. Margrethe en haar familie had er deze week op bezoek willen gaan maar vanwege de coronacrisis werd de visite in april al uitgesteld naar 15 juni 2021. Dat is voor de Denen Genforeningsdag – dag van de hereniging.

Margrethe zou zondag onder meer in Tønder zijn geweest, in het voetspoor van haar vader en grootvader die het grensplaatsje op 12 juli 1920 ook bezochten. Het bezoek was destijds om te vieren dat Noord-Sleeswijk in een referendum in meerderheid had besloten zich aan te sluiten bij Denemarken. Koning Christian X maakte daarna een triomftocht door het gebied, vergezeld door onder anderen zijn moeder, echtgenote en zoons kroonprins Frederik en prins Knud.

Het Deense hof heeft de afgelopen dagen op sociale media archiefbeelden van die bezoeken getoond en passages uit het dagboek van Margrethe’s grootvader gedeeld. Het bezoek aan Tønder had een bijzonder karakter want daar had de bevolking in meerderheid gestemd om bij Duitsland te blijven. Het koninklijk gezelschap ging destijds door naar Ribe, waar Margrethe zondag in de Domkirke een dankdienst zou hebben bijgewoond.

Aansluiting

De Denen spreken niet van aansluiting van Noord-Sleeswijk (nu Zuid-Jutland), maar van hereniging van het gebied met Denemarken. De hertogdommen Sleeswijk en Holstein hadden een persoonlijke unie met de Deense kroon, zonder formeel deel uit te maken van Denemarken zelf. In 1864 verloor Denemarken een oorlog met Oostenrijk en Pruisen om de hertogdommen die in 1870 Pruisische provincies werden.

Na de door Duitsland verloren Eerste Wereldoorlog werd besloten in twee delen van Sleeswijk volksraadplegingen te houden over aansluiting bij Denemarken. Noord-Sleeswijk stemde in meerderheid voor, Midden-Sleeswijk liet weten bij Duitsland te willen blijven. Aan beide zijden van de in 1920 opnieuw vastgestelde grens zijn nog Deens dan wel Duits sprekende minderheden en wordt ook onderwijs gegeven in de andere taal.


Meer Denemarken

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.