Margrethe verplaatst nieuwjaarstoespraak

Vorsten

2014-11-17 17:24:00

KOPENHAGEN – Het dak van het Christian IX-paleis in het Amalienborgcomplex in Kopenhagen wordt gerenoveerd. Dit heeft tot gevolg dat koningin Margrethe van Denemarken voor haar nieuwjaartoespraak moet uitwijken naar Fredensborg Slot. Dit kondigde het Deense hof maandag aan.

Het is traditie dat de Deense koningin het volk via radio en televisie toespreekt op oudejaarsdag. Normaliter doet ze dit vanuit de ontvangstruimte van haar woonpaleis, de zuidelijke vleugel van Amalienborg, maar tijdens de werkzaamheden aan het dak verblijft ze met haar man prins-gemaal Henrik in Fredensborg. De Deense koningin sprak haar nieuwjaarstoespraak ook in 1979 en 1980 uit in Fredensborg wegens renovatiewerkzaamheden aan het koninklijk paleis in de hoofdstad.

Margrethe verblijft gewoonlijk drie maanden in de lente en drie maanden in de herfst in Fredensborg, dat in 1719 werd gebouwd als jachtslot voor koning Frederik IV. Vorig jaar juni ontving ze koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun kennismakingsbezoek op Fredensborg Slot, in het noorden van Sjaeland, op 45 minuten rijden van Kopenhagen. Gedurende de winter verblijft de vorstin normaliter in Amalienborg in Kopenhagen.

Tijdens de laatste jaarwisseling lekte de nieuwjaarstoespraak van koningin Margrethe vroegtijdig uit via de media.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig