Margrethe vertelt in toespraak over gedenkwaardige verjaardag

Vorsten

31-12-2020 19:20:48

Koningin Margrethe heeft in haar lange nieuwjaarstoespraak die ze donderdagavond ‘live’ uitsprak vanuit paleis Amalienborg in Kopenhagen uitgebreid stilgestaan bij de corona-epidemie die het dagelijks leven in het afgelopen jaar volledig op zijn kop heeft gezet. Ze betrok de gevolgen ook op zichzelf.

“Vanwege corona is er veel afgelast. Bruiloften, kerkelijke bevestigingen en verjaardagen konden niet plaatsvinden zoals gepland. Mijn eigen tachtigste verjaardag kon ook niet gevierd worden zoals we hadden bedoeld. Maar nog nooit ben ik zo overweldigend en zo hartelijk gevierd als dit jaar. Die verjaardag zal als de meest gedenkwaardige in mijn geheugen staan. Ik dank u daarvoor met heel mijn hart”, aldus Margrethe.

De koningin had grootse plannen voor een meerdaagse viering van haar mijlpaal op 16 april, met deelname van alle Europese gekroonde hoofden. De festiviteiten moesten worden afgelast, maar de Denen bedachten tal van alternatieven zoals het in het hele land in de buitenlicht zingen van een speciaal verjaardagslied. Vanuit Fredensborg Slot keek de jarige via de televisie naar het bijzondere huldeblijk.

Samen zijn

De pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen brachten ook met zich mee dat Margrethe haar in Frankrijk wonende zoon prins Joachim lange tijd niet kon zien, ook niet nadat hij een bloedprop in de hersenen had gekregen en met spoed moest worden geopereerd. Pas nu heeft ze hem weer kunnen ontmoeten. “Ik heb net kerst gevierd met prins Joachim en prinses Marie en de kinderen. Het was een genoegen om weer samen te zijn en te zien hoe goed prins Joachim deze zomer van zijn ziekte is hersteld. De vele warme groeten en wensen die hij heeft ontvangen, hebben hem en ons allemaal diep geraakt.”

“Ik heb ook kroonprins Frederik en kroonprinses Mary gezien tijdens de kerstvakantie met hun kinderen. Ze hebben een druk jaar achter de rug en hun vele taken moesten op een niet-traditionele manier worden opgelost. Het is nog steeds een genot om te zien hoe goed ze het doen”, besloot Margrethe het familiehoofdstuk in haar traditionele nieuwjaarsgroet. “2020 zullen we niet vergeten. Het was een jaar van beproeving, maar we hebben laten zien dat we er staan als het er op aankomt en dat we ondanks ontbering en onzekerheid mooie momenten kunnen beleven.”


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord