Mary opent feestjaar Deense scholen

Vorsten

03-02-2014 10:40:00

KOPENHAGEN – Kroonprinses Mary geeft maandag het startsein voor de viering van 200 jaar schoolplicht in Denemarken. Ze doet dat in Kopenhagen, in het hoofdkantoor van verzekeringsbedrijf Lærerstandens, sponsor van het jubileumjaar ‘Skole i 200 år’

Mary is sinds het begin van het nieuwe schooljaar beschermvrouw van de viering. “Scholen zijn bijzonder”, aldus Mary in een door de jubileumorganisatie verspreide toelichting op haar betrokkenheid bij het jubileum. “Op school vormen we onze eerste vriendschappen, leren we lezen en doen we kennis en vaardigheden op waarmee we later in ons leven onze dromen kunnen verwezenlijken.”

School brengt kinderen ook bij elkaar en geeft ze saamhorigheidsgevoel en leert ze om samen te werken. “De school opent een wereld van mogelijkheden”, aldus kroonprinses Mary.

In 1814 ondertekende koning Frederik VI een aantal vergaande schoolwetten, die voor alle Deense kinderen 7 jaar onderwijs verplicht stelden. Dit jaar wordt het 200-jarig bestaan van het recht op en de plicht tot onderwijs uitgebreid gevierd.

Meer Denemarken