Pensioen doet prins Henrik van Denemarken goed

Vorsten

16-07-2016 13:17:00

Een half jaar na zijn besluit met pensioen te gaan, oogt de Deense prins Henrik fitter en gelukkiger dan voorheen. Hij is een aantal kilo’s kwijt, maar vooral de last van officiële verplichtingen waaraan hij hoe langer en meer een hekel had gekregen. Zijn fysieke gestel zat hem daarbij ook in de weg: lang staan en lopen kosten moeite en doen pijn.

Prins Henrik (82), tegenwoordig getooid met een door de Deense media als ‘hip’ omschreven ringbaardje, toonde zich vrijdag ook ontspannen bij de korte ontmoeting met de pers aan het begin van de koninklijke zomervakantie in Gråsten Slot.

Bij de wisseling van de wacht kwam hij in een golfkarretje vol kleinkinderen aan de verbaasde soldaten en fotografen voorbij tuffen, en dat de net aangestoken open haard vooral veel rook produceerde – ramen en deuren van het Slot moesten open – deerde hem niet.

Deense royalty-verslaggevers vertelden in Gråsten dat de prins duidelijk beter in zijn vel zit – letterlijk en figuurlijk. Hij doet alleen nog de dingen die hij leuk vindt, maar slaat een aantal familiebijeenkomsten zoals de fotosessie in Gråsten niet over en is ook steeds aanwezig wanneer zijn vrouw haar residentie officieel verplaatst. Margrethe en Henrik namelijk wonen in verschillende tijden van het jaar in verschillende paleizen.

Koningin Margrethe (76) zelf wil van geen pensioen weten. De Denen hebben daar gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is er veel sympathie en respect voor de volhardende, tikkeltje ouderwetse ‘grand old lady’ die al 44 jaar regeert, aan de andere kant vinden velen het tijd de scepter over te dragen aan kroonprins Frederik (48). Margrethe heeft echter het laatste woord: “Ik ga door tot ik dood van de troon val.”

Meer Denemarken