Prins Henrik lijdt aan dementie

redactievorsten

2017-09-06 14:43:39

2016-04-16 00:00:00 epa05261915 Danish Queen Margrethe and Prince Henrik wave from the balcony at Amalienborg Palace in Copenhagen, Denmark, 16 April 2016, on occassion of the queen's 76th birthday celebration. EPA/MARIE HALD DENMARK OUT

Prins Henrik, de echtgenoot van koningin Margrethe, lijdt aan dementie. Dat heeft het Deense hof dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De dementie is gebleken na een lange reeks van onderzoeken die tijdens de zomer door een team van specialisten van het Rijksziekenhuis is verricht. Volgens de diagnose is de ziekte verder ontwikkeld dan alleen op grond van de leeftijd van prins Henrik zou mogen worden verwacht. Het gaat gepaard met veranderingen in gedrag, reactiepatronen, oordeelsvermogen en emotioneel leven, waardoor het ook invloed kan hebben op zijn interactie met de buitenwereld.

Prins Henrik, die in 2015 met pensioen ging, zal zijn openbare optredens verder beperken en ook zijn beschermheerschappen en andere erefuncties zullen worden heroverwogen, aldus de verklaring. De koningin en de koninklijke familie vragen nadrukkelijk de prins de noodzakelijke rust te geven.


Meer Denemarken

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt