Prins Joachim hervat studie in Parijs

Vorsten

2020-05-11 13:35:36

Prins Joachim, de jongste zoon van koningin Margrethe, is met zijn vrouw prinses Marie en jongste kinderen Henrik (11) en Athena (8) weer terug in Frankrijk. Daar pakt hij meteen zijn studie weer op. De prins volgt aan de École Militaire de hoogste Franse militaire managementsopleiding. De laatste weken heeft hij vanuit Denemarken de colleges digitaal gevolgd, maakte het Deense hof maandag bekend.

Prins Joachim keerde eind maart vanwege de coronacrisis uit Parijs terug naar Denemarken. Jongste zoon Henrik werd naar het Rigshospitalet gebracht om te worden onderzocht op ademhalingsproblemen in verband met zijn astmatische bronchitis. Daarvoor was hij daar al eerder behandeld. Ook werd Henrik onderzocht op het longvirus, maar de test was negatief.

Joachim kreeg overigens scheepsladingen kritiek over zich heen omdat hij van Frankrijk naar Denemarken was gereisd terwijl in beide landen het dringende advies was om ‘thuis’ te blijven en niet onnodig te reizen. Een Frans ziekenhuis had Henrik ook kunnen onderzoeken, maar daar voelde prins Joachim niet voor.

Omstreden

Joachim (50) verbleef aanvankelijk in zijn appartement in een van de paleizen van Amalienborg, om halverwege april terug te keren in kasteel Schackenborg in Zuid-Jutland waar hij tot de zomer van 2014 had gewoond. Daar had hij wat meer ruimte en konden de kinderen ook meer buitenspelen, tussen het volgen van thuisonderwijs van hun Franse school door. Nu in Frankrijk de scholen weer langzaam opengaan, kunnen ook Henrik en Athena weer lessen gaan volgen.

Het verblijf van het prinselijk gezin in Parijs – de oudste zonen van Joachim, de prinsen Nikolai en Felix zijn in Denemarken gebleven – is omstreden. Critici vinden het maar niks dat Joachim zijn toelage uit de staatskas behoudt terwijl hij vanwege de opleiding geen koninklijke taken kan uitvoeren. Echtgenote Marie is echter zo goed en zo kwaad als dat ging vanuit Frankrijk actief gebleven.


Meer Denemarken

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt