Benedikte bezoekt diabetesprojecten in Bhutan

Vorsten

12-05-2014 12:10:00

THIMPU – De Deense prinses Benedikte is maandag aangekomen in Bhutan, waar ze deelneemt aan een reis van de Wereld Diabetes Stichting. De net 70 jaar geworden prinses, zus van koningin Margrethe, is beschermvrouw van de met Deense hulp in 2002 opgerichte stichting.

De World Diabetes Foundation heeft wereldwijd projecten waarin mensen bewust worden gemaakt van de gevaren van suikerziekte, dat vooral voorkomt in ontwikkelingslanden. Doel is om diabetes te voorkomen, voor medicijnen te zorgen, de ziekte in een vroeg stadium op te sporen en opleidingen te geven aan medisch personeel. Ook in het Himalaya-koninkrijk Bhutan zijn zulke projecten, die tijdens de één week durende reis bezocht zullen worden.

Prinses Benedikte woont met haar echtgenoot prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg in Duitsland, maar is na haar huwelijk in 1968 altijd actief gebleven in haar vaderland Denemarken. Ze neemt bij afwezigheid van haar zus en neven Frederik en Joachim ook het tekenen van wetten en besluiten waar. In Denemarken moet namelijk altijd één troongerechtigde aanwezig zijn, en is het ondertekenen van wetten -anders dan bijvoorbeeld in Nederland- niet uitsluitend voorbehouden aan het staatshoofd. De regel zorgt ervoor dat de Deense koninklijke familie bij grote buitenlandse gelegenheden een ingewikkelde stoelendans moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat er altijd een tekenbevoegde ’thuis’ is. Als koningin Margrethe met haar zoons in de zomer in Frankrijk verblijft, moet Benedikte haar intrek nemen in Kopenhagen.

Meer Denemarken