Prinses Marie van Denemarken ondersteunt boodschap Unesco

Vorsten

31-03-2014 13:48:00

PARIJS – De Deense prinses Marie heeft een boodschap opgenomen voor Unesco waarin ze de problemen aansnijdt die met name meisjes wereldwijd ondervinden in de puberteit. Zo zijn ze slecht of niet voorbereid op hun menstruatie, en blijven ze tijdens die periode weg van school.

Unesco heeft daarover een publicatie (Puberty Education & Menstrual Hygiene Management: An Education Sector Responsibility) uitgebracht die prinses Marie in haar videoboodschap van harte ondersteunt. Marie is beschermvrouw van de Deense afdeling van Unesco.

In haar boodschap wijst de prinses op de nadelen die meisjes in de puberteit door menstruatie ondervinden bij onderwijs, mede omdat de sanitaire voorzieningen op school niet goed zijn. Ze zijn vaak ook niet op de hoogte van wat er met hun lichaam gebeurt. “De helft van de meisjes in Zuid-Azië weet niks van menstruatie”, aldus Marie.

Onaanvaardbaar

Het is onaanvaardbaar zegt Marie dat meisjes een achterstand oplopen door het taboe dat er nog altijd rust op menstruatie. Voorlichting is in eerste instantie een zaak van de familie, maar als het daar niet gebeurt dan ligt er een taak bij de scholen en onderwijzers waarbij ook jongens tekst en uitleg moeten krijgen.

Ze roept net als Unesco de ministers van onderwijs op ‘hun verantwoordelijkheid’ te nemen en de sociale normen te veranderen om aan dit grote probleem een einde te maken. Zo gaat in Ghana 95 procent van de meisjes niet naar school in de periode rond menstruatie, en missen in Ethiopië 39 procent van de meisjes om die reden hun klassen.

Meer Denemarken