Vaartocht Margrethe langs Groenland gaat dit jaar door

Vorsten

2021-04-28 16:07:16

De Deense koningin Margrethe gaat weer varen. Op 4 mei stapt de 81-jarige koningin aan boord van het Koninklijke Deense schip Dannebrog. Daarmee zeilt ze langs verschillende plekken, waaronder de Faeröer, Groenland en de gemeenten Thisted, Esbjerg en Fanø.

Vorig jaar werd de zeiltocht afgeblazen vanwege de coronacrisis. Het hoogtepunt dit jaar is op 13 juni. Dan wordt gevierd dat Zuid-Jutland, het Deense schiereiland, 100 jaar bij Denemarken hoort. Ook kroonprins Frederik en prins Christian zullen bij sommige activiteiten aanwezig zijn.

Het bezoek van de koningin aan de Faeröer is gepland voor half juli. Onderweg zal Margrethe steden en dorpen op de Noord-Atlantische eilanden bezoeken. Het bezoek aan Groenland begint eind juli en loopt door tot in augustus. De definitieve data voor de bezoeken aan de Faeröer en Groenland worden binnenkort bekendgemaakt.

De traditie van streekbezoeken met Dannebrog, de zogenoemde ‘Sommertogt’ is begonnen door Margrethe’s grootvader koning Christian X. Die ging elk jaar met het schip verschillende Deense steden langs. Margrethe’s vader koning Frederik IX zette het gebruik voort en na hem gaat ook Margrethe elk jaar uit varen om “contact te maken met alle delen van het koninkrijk” zoals het hof de vaartochten omschrijft.


Meer Denemarken