Voor Margrethe zelf is pensioen geen optie

Vorsten

01-01-2016 13:33:00

KOPENHAGEN – Aftreden is uitgesloten. Koningin Margrethe maakte een jaar geleden geen enkel voorbehoud in een gesprek met Nederlandse journalisten naar aanleiding van het staatsbezoek van haar petekind Willem-Alexander aan Denemarken.

Dat ze in haar bijna 44-jarige regeringstijd inmiddels te maken heeft gehad met drie Nederlandse vorsten – Juliana, Beatrix en Willem-Alexander – veranderde niets aan haar voornemen op de troon te blijven tot ze er op een dag dood vanaf valt, zoals ze bij een eerdere gelegenheid zei.

Margrethe ziet haar ambt als een verbond voor het leven, en dat ze 75 jaar is – de leeftijd waarop koningin Beatrix haar afscheid aankondigde – brengt daar geen verandering in. Diezelfde taakopvatting gold echter niet echtgenoot prins-gemaal Henrik. Die houdt het met ingang van dit jaar grotendeels voor gezien, zoals de koningin op oudejaarsavond verrassend bekendmaakte.

Agenda

Henrik (81) verschilt daarin met de Britse prins-gemaal Philip (94), die ondanks zijn hogere leeftijd van geen ophouden wil weten. Bij zijn negentigste verjaardag kondigde hij weliswaar aan het aantal publieke optredens en beschermheerschappen te zullen beperken, maar tot nu toe heeft hij nog steeds een goed gevulde agenda.

Afgelopen jaar vergezelde hij koningin Elizabeth bij staatsbezoeken aan Duitsland en Malta, en ook bij andere plechtigheden is hij nog steeds aanwezig, ongetwijfeld geholpen door een kennelijk ijzeren gestel en goede gezondheid. Dat gold voor Henrik al in mindere mate, en in dat opzicht is zijn besluit met pensioen te gaan ook te begrijpen. ,,Ik respecteer het”, zei ook Margrethe, maar zelf gaat ze stug door.

Meer Denemarken