Diner sluit koninkrijksfeest af

Vorsten

30-08-2014 16:56:00

MAASTRICHT – De viering van 200 jaar koninkrijk in Maastricht is zaterdag afgesloten met een diner in het Gouvernement aan de Maas. Volgens de Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens was er voor de internationale viering geen betere plek denkbaar.

”In ligging, in historie en in aard zijn wij immers de meest internationale provincie van het land”, zei hij in zijn welkomstwoord. ”We liggen zo goed als in het buitenland: 44 procent van de Nederlandse grens ligt in Limburg. Hij herinnerde koning Willem-Alexander eraan dat zijn koninklijke gasten uit België en Luxemburg eerder thuis zouden zijn dan hij. Koning Filip en groothertog Henri wonen immers dichter bij Maastricht dan Willem-Alexander.

De provincie is een ”kruispunt van culturen en talen, waar de bewoners zonder ook maar één meter te verhuizen, telkens weer van nationaliteit wisselden”. In feite was de plek waar het provinciehuis staat een van de weinige in Limburg die daadwerkelijk 200 jaar onder het gezag van de Oranjes zijn geweest. In 1830, toen de rest van Limburg zich aansloot bij de in opstand gekomen Belgen, bleef St. Pieter – waar het Gouvernement later is gebouwd, Nederlands.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord