Dordrechts Museum verwacht koninklijke gasten

Vorsten

11-02-2014 10:53:00

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum denkt met de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning de interesse te wekken van koninklijke gasten. Koning Willem-Alexander opent op 4 maart de expositie over de kunstcollectie en het leven van zijn voorvader Willem II. ”Maar ik kan me voorstellen dat het ook voor andere leden van de koninklijke familie leuk is om deze tentoonstelling te zien”, zegt museumdirecteur Peter Schoon in AD De Dordtenaar.

Prinses Beatrix bezocht het museum wel vaker buiten het zicht van de camera’s. Schoon zou niet verbaasd zijn als de prinses het museum opnieuw met een bezoekje vereert. De tentoonstelling wordt volgens de krant de grootste in de geschiedenis van het Dordrechts Museum.

De eerste kunstwerken uit de omvangrijke kunstverzameling van koning Willem II zijn inmiddels in Dordrecht gearriveerd. Her en der hangt al een schilderij aan de muur. Veel zalen staan nog vol onuitgepakte transportkisten en die komen niet allemaal uit Sint-Petersburg, waar de expositie tot vorige maand in de Hermitage te zien was. Speciaal voor de Nederlandse editie van de tentoonstelling zenden ook eigenaren uit onder meer Frankrijk en Amerika meesterwerken in.

Willem-Alexander, die volgens Schoon zelf ook kunst verzamelt, woont op 4 maart een korte ceremonie in de Augustijnenkerk bij. Daarna krijgt de koning een rondleiding door de expositiezalen, die voor de gelegenheid in de 19e-eeuwse kleuren blauw en oranje zijn geschilderd.

Meer Vorstenhuizen