Dorpen Apeldoorn presenteren zich bij Het Loo

Vorsten

14-06-2014 05:19:00

APELDOORN – Paleis Het Loo staat zaterdag centraal bij het grote defilé dat wordt gehouden ter gelegenheid van het tweede eeuwfeest van het Koninkrijk. Het programma begint even na het middaguur wanneer prinses Beatrix en de om de hoek van Het Loo wonende prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aankomen op het voorterrein van het paleismuseum.

De 11 dorpen waaruit de gemeente Apeldoorn bestaat, presenteren zich daar. Het koninklijk gezelschap maakt een wandeling langs de dorpen en maakt hier en daar een praatje alvorens zich per golfkarretje naar de hoofdtribune te begeven voor de aanvang van het defilé. Dat wordt aangekondigd met het overvliegen van een aantal historische vliegtuigen en duurt ruim een uur.

Het defilé volgt ruim 5 jaar nadat een soortgelijke historische optocht op Koninginnedag in Apeldoorn wreed werd verstoord door de aanslag van Karst T., die met zijn auto op het publiek inreed in een poging de bus met de koninklijke familie te treffen.

Ook destijds was het de bedoeling dat de Apeldoornse dorpen zich voor het paleis aan de Oranjes zouden presenteren, in een nabootsing van het defilé dat onder koningin Juliana bij paleis Soestdijk werden gehouden. Het was in 2009 het eeuwfeest van de geboorte van Juliana.

Meer Vorstenhuizen