Eerste Koningsdag een groot feest

Vorsten

2014-04-26 13:18:00

AMSTELVEEN – ”De eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden.” Met die woorden sloot koning Willem-Alexander de allereerste Koningsdag af. De koninklijke familie vierde het feest zaterdag in de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen. In beide plaatsen verliep het bezoek vlekkeloos.

De grootste verrassing op Koningsdag was toch wel de aanwezigheid van de prinsesjes. Amalia, Alexia en Ariane stapten uit de bus in Amstelveen. Eerder was bekendgemaakt dat de dochters van Willem-Alexander en Máxima er niet bij zouden zijn. Ze besloten hun dochters op het laatste moment toch mee te nemen naar de stad, al liepen ze niet de hele route mee. De prinsesjes zwaaiden volop naar het publiek en Amalia gaf het startschot op de atletiekbaan.

In het Stadshart maakte de koninklijke familie kennis met de groene, sportieve, internationale en culturele aspecten van de stad. De familie toonde zich ook sportief. Zo trokken prinses Annette en prins Pieter-Christiaan een sprintje en waagden Willem-Alexander en Máxima zich kort op het hockeyveld.

Toegezongen

Op het Stadsplein stonden de veelal in oranje gehulde toeschouwers rijendik. Zeker 25.000 mensen waren naar Amstelveen gekomen om de koninklijke familie te zien. Burgemeester Fred de Graaf sprak van een ”fantastische eerste Koningsdag”.

De koninklijke familie begon de feestdag om klokslag 10 uur in het pittoreske De Rijp. Net als in Amstelveen werd Willem-Alexander hier toegezongen voor zijn verjaardag. De hoge gasten maakten een vaartochtje, zagen helden uit het verleden voorbijkomen en hoorden het Rijperlied. Ruim 7000 mensen waren hier van de partij. Burgemeester Ria Oosterop-van Leussen roemde na afloop de feestelijke sfeer in haar dorp. ”Het weer, de mensen, het was nog mooier dan verwacht.”

Succes

Prinses Beatrix bleek nog altijd populair. Geregeld klonk het ”Bea, Bea”, vanachter de hekken. Extra bijzonder was het dat prins Bernhard jr. erbij was. De zoon van Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet heeft lymfklierkanker. Van Vollenhoven noemde het ,,een groot feest” dat zijn zoon mee kon. Prinses Mabel was niet mee, waarom is niet bekend.

Aan het eind van het bezoek lichtte Willem-Alexander een tipje van de sluier op van de volgende Koningsdag. Mogelijk krijgt die een andere vorm. ,,Waarom iets veranderen wat een succes is”, vroeg de koning zich hardop af.


Meer Vorstenhuizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!