Eeuwenoud portret van prins ontdekt

Vorsten

21-02-2014 15:56:00

EDINBURGH – Net buiten Edinburgh is een 18e-eeuws portret van prins Charles Edward Stuart ontdekt. Het is het enige portret dat in Groot-Brittannië van hem is gemaakt, meldt de BBC.

Charles Edward Stuart, vaak Bonnie Prince Charlie genoemd, was de kleinzoon van koning James II van het Stuart-geslacht. Vastbesloten om de troon terug te krijgen, liet hij zijn leger met voornamelijk Schotten, Engeland aanvallen, maar tijdens de Slag bij Culloden in 1746 moest hij toch zijn meerderen erkennen.

Kunsthistoricus Dr. Bendor Grosvenor kwam het portret op het spoor dankzij de ontdekking van een brief waarin de kunstenaar Allan Ramsay gesommeerd wordt om in oktober 1745 naar het Paleis van Holyrood te komen om het portret van Charles te schilderen. Via aanwijzingen in het archief van de National Portrait Gallery in Londen stuitte Grosvenor uiteindelijk op de collectie van de Graaf van Wemyss in Gosford House, net buiten Edinburgh.

Grosvenor is dolblij het portret te hebben gevonden. Een paar jaar eerder ontdekte hij namelijk, tot zijn spijt, dat de prins op een ander eeuwenoud portret niet Charles, maar zijn broer Henry was. Dat portret sierde echter vele boekkaften en koektrommels wereldwijd. “Bonnie Prince Charlie is een van mijn helden. Ik voelde me altijd rot om zijn beroemdste portret te ontmaskeren”, aldus Grosvenor. “Daarom ben ik verrukt om het best mogelijke alternatief te hebben gevonden: een portret dat vlak voor zijn invasie van Engeland is gemaakt.”

Meer Vorstenhuizen