Elizabeth benoemt nieuwe gouverneur-generaal

Vorsten

2014-01-28 21:27:00

CANBERRA – Koningin Elizabeth van Australië heeft dinsdag Peter Cosgrove, een voormalig generaal en oorlogsheld, benoemd tot nieuwe gouverneur-generaal. Cosgrove was een dag eerder voorgedragen door premier Tony Abbott.

De gouverneur-generaal is de vertegenwoordiger van de in Engeland wonende koningin in het Australische Gemenebest. Cosgrove wordt de opvolger van Quentin Bryce die recentelijk voor enige opschudding zorgde door zich openlijk uit te spreken voor inwisseling van de monarchie voor een republiek.

Bryce zei te hopen dat de dag zou komen dat Australische kinderen konden dromen dat ze staatshoofd van Australië konden worden. Cosgrove vocht voor Australië in Vietnam en maakte naam als commandant van de vredestroepen in Oost-Timor. De generaal geldt als royalist en zijn aanstelling komt op het moment dat Australië zich voorbereidt op tal van herdenkingen in het kader van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden.

Koningin Elizabeth is staatshoofd van 16 landen. In elk van die landen is ze de ‘eigen’ koningin, ook al woont ze aan de andere kant van de wereld. Het is dus niet de Britse vorstin die een gouverneur-generaal aanstelt, maar in dit geval de Australische vorstin.


Meer Vorstenhuizen