Elizabeth bezorgd over toekomst van de Union

Vorsten

2014-09-08 09:25:00

LONDEN – De Britse koningin Elizabeth maakt zich zorgen over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk nu de Schotse separatisten aan de leiding gaan in de peilingen. Uit een poll van YouGov blijkt dat 51 procent van de Schotten op 18 september zou kiezen voor onafhankelijkheid.

Elizabeth heeft inmiddels crisisberaad gehouden met de Britse premier David Cameron, schrijft Daily Mail. De koningin zou een groot voorstander zijn van het behoud van de ‘Union’, oftewel het Verenigd Koninkrijk, maar de officiële mededeling van het paleis luidt dat ze hier ‘volledig neutraal’ tegenover staat.

Een Schots ‘ja’ in het referendum op 18 september heeft gevolgen voor de Britse monarchie, al zijn voor- en tegenstanders het er niet over eens wat de consequentie zal zijn voor Elizabeth. De Schotse premier Alex Salmond heeft altijd gezegd dat een onafhankelijk Schotland de monarchie zal behouden, met Elizabeth als ‘Queen of Scots’. Maar tegenstanders van de onafhankelijkheid vrezen dat de separatisten bij winst hun pijlen richten op het creëren van een Schotse republiek.

Gouverneur-generaal

Staatsrechtgeleerden denken dat Elizabeth bij een ‘ja’ een gouverneur-generaal zal moeten aanstellen om haar te vertegenwoordigen in Schotland. Zo’n functionaris is er ook in de vijftien andere landen waarover ze regeert, zoals Canada en Australië. Op die manier kan ze niet in een spagaat terechtkomen wanneer de belangen van Schotland haaks staan op die van het overgebleven deel van het dan voormalige Verenigd Koninkrijk.

Koningin Elizabeth is op 18 september in Schotland.


Meer Vorstenhuizen