Elizabeth doopt grootste marineschip ooit

Vorsten

04-07-2014 12:15:00

ROSYTH – Met een fles single malt whisky afkomstig van het eiland Islay heeft koningin Elizabeth vrijdag in Rosyth het naar haar vernoemde vliegdekschip HMS Queen Elizabeth gedoopt. Whisky werd gebruikt omdat de doop in Schotland plaatsvond en omdat het oorlogsschip in Schotland is gebouwd. Bij de plechtigheid was ook prins Philip aanwezig, als Lord High Admiral van de Britse marine.

Het vliegdekschip is de eerste van twee die de marine de komende jaren in gebruik wil nemen. Het zusterschip wordt vernoemd naar de ‘Prins van Wales’. Op het gevaarte – het grootste schip uit de geschiedenis van de marine – is ruimte voor bijna 40 vliegtuigen. Er hebben bijna 10.000 mensen aan gewerkt. Op het schip komen 679 bemanningsleden die GPS zullen gebruiken om hun weg te vinden, zo meldde de BBC.

Koningin Elizabeth en prins Philip zijn al de hele week in Schotland, waar ze eerder een kijkje namen bij de voorbereidingen op de Gemenebestspelen in Glasgow en donderdag een herdenkingsplechtigheid bijwoonden in Edinburgh Castle.

Meer Vorstenhuizen