Elizabeth en Philip een week in Schotland

Vorsten

01-07-2014 15:51:00

EDINBURGH – Koningin Elizabeth en prins Philip zijn deze week in Schotland. Het gaat om de zogenoemde ‘Holyrood Week’, genoemd naar de koninklijke residentie in Edinburgh, het paleis Holyroodhouse.

De koningin wijdt zich tijdens deze week, die elke zomer op de agenda staat, aan louter Schotse zaken. Of zoals op de website van het koninklijk huis valt te lezen: er wordt aandacht besteed aan Schotse cultuur, geschiedenis en prestaties. Precies zoals prins Charles en zijn echtgenote Camilla deze week ook doen in Wales.

De koningin kreeg maandag bij aankomst traditiegetrouw van de Lord Chamberlain, de Opperkamerheer van Edinburgh, de sleutels van de stad aangeboden. Dinsdag konden Schotten die het afgelopen jaar een koninklijke onderscheiding kregen die in ‘eigen land’ ontvangen tijdens een bijeenkomst in het paleis. Het alternatief was om naar Londen of Windsor te gaan waar regelmatig lintjes worden uitgereikt door de koningin of andere leden van de koninklijke familie.

Tuinfeest

Deze week is er ook een tuinfeest, overeenkomstig aan de tuinfeesten die elk jaar worden gehouden bij Buckingham Palace. Er worden in Edinburgh maar liefst 8000 gasten verwacht. Die kunnen niet allemaal een hand verwachten van Elizabeth of Philip. Het bejaarde echtpaar wandelt door de immense tuin en maakt slechts hier en daar een praatje. De Royal Company of Archers – de officiële lijfwacht van het staatshoofd tijdens haar verblijf in Schotland – vormt daarbij een soort erehaag, zodat koningin en prins bewegingsruimte houden.

Elizabeth en Philip bezoeken de komende dagen verschillende projceten verspreid over Schotland en zijn vrijdag in Rosyth voor de doop van het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. En omdat de doop plaatsvindt in Schotland gebeurt dat niet met champagne maar met whisky.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord