Elizabeth heeft nog maar een miljoen in kas

Vorsten

2014-01-28 09:11:00

LONDEN – Koningin Elizabeth heeft nog maar een miljoen pond (1,2 miljoen euro) in haar kas, het laagste bedrag ooit. Dat heeft een parlementaire commissie geconcludeerd. Volgens het nieuwe rapport besparen de adviseurs van de Queen onvoldoende geld, terwijl de koninklijke paleizen in slechte staat verkeren.

Hierdoor heeft de kas zijn laagste punt ooit bereikt, zo schrijft The Telegraph op basis van het rapport. In 2001 zat er nog 35 miljoen pond (ruim 42 miljoen euro) in. Vorig jaar alleen al heeft de hofhouding 2 miljoen pond meer uitgegeven dan er binnenkwam. Volgens de parlementariërs zouden de paleismedewerkers veel meer kunnen doen om geld te verdienen. Buckingham Palace trekt bijvoorbeeld 500.000 toeristen per jaar, terwijl de Tower Of Londen maar liefst 2 miljoen bezoekers ontvangt.

Door het gebrek aan onderhoud is een derde van de koninklijke landgoeden er slecht aan toe. Vooral Buckingham Palace en Windsor Castle kunnen de nodige vernieuwingen gebruiken. Zo wordt er momenteel regen in emmers opgevangen om kunstobjecten te beschermen, terwijl de leidingen niet meer zijn vervangen sinds 1949. Ook de boilers in de paleizen zijn ruim zestig jaar oud, waardoor de electriciteitsrekeningen de pan uitrijzen. De hofhouding heeft echter nog geen schatting gemaakt van alle reparatiekosten, omdat dit geen zin zou hebben zonder de benodigde financiën.

Naar aanleiding van het rapport hebben de medewerkers van de koningin beloofd een onderhoudsplan voor de komende 10 jaar te maken.


Meer Vorstenhuizen