Elizabeth krijgt record in zicht

Vorsten

2014-09-06 16:48:00

LONDEN – Koningin Elizabeth heeft nog iets meer dan een jaar te gaan om het Britse regeerrecord van haar betovergrootmoeder koningin Victoria te breken. De rekenmeesters van Buckingham Palace hebben het nog eens precies nageteld en op 9 september 2015 is het zover. Mits Elizabeth (88) dan natuurlijk nog in leven is.

Koningin Victoria overleed op 22 januari 1901, na een regeertijd van 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten. Dat is de optelsom van 63 jaar en 7 maanden en een beetje op de Britse troon. Geen Britse monarch regeerde ooit langer, maar ondertussen is de sinds 1952 regerende Elizabeth aardig in de buurt gekomen. Vanaf dinsdag zullen de Britse media gaan aftellen.

De regeertijd van Elizabeth heeft in haar naaste familie al records opgeleverd. Zo is echtgenoot prins Philip (93) de langst dienende prins-gemaal – net zo lang als Elizabeths tijd op de troon. Oudste zoon prins Charles (65) is tegelijkertijd de langst wachtende troonopvolger. Zijn record wordt elke dag scherper gesteld. Elizabeth en Philip zijn beiden trouwens ook respectievelijke de oudste monarch en prins-gemaal uit de Britse geschiedenis.


Meer Vorstenhuizen