Elizabeth reikt 78 onderscheidingen uit

Vorsten

18-07-2014 10:18:00

WINDSOR – Koningin Elizabeth reikt vrijdag in Windsor Castle, haar woonplek buiten Londen, 78 koninklijke onderscheidingen uit. Een groot deel van de gedecoreerden komt uit Wales, zo liet het Britse hof weten.

“We wensen de 78 en hun 258 gasten een geweldige dag”, zo twitterde het paleis. Het is de laatste zogenoemde ‘investiture’ voor de zomervakantie. Anders dan in Nederland worden in Groot-Brittannië lintjes niet door de burgemeester of een minister uitgereikt, maar door leden van de koninklijke familie zelf. Koningin Elizabeth (88) wordt daarbij vanwege haar hoge leeftijd tegenwoordig ontzien, maar een aantal keren per jaar reikt ze de versierselen nog steeds zelf uit.

Bij de plechtigheid worden de gelukkigen één voor één naar voren geroepen om voor de vorstin te blijven staan die dan een paar woordjes wisselt terwijl ze aan een speciaal op pak of blouse aangebracht haakje de onderscheiding hangt. Die haakjes besparen veel tijd en moeite en het gevaar dat iemand wordt geprikt. Prinses Beatrix gebruikt de haakjes tegenwoordig ook bij de uitreiking van de Zilveren Anjers.

Voor de Britten die tot ridder zijn benoemd, wordt er een knielbankje voor de koningin gezet, waarop ze met een been kunnen rusten terwijl Elizabeth met een zwaard de ridderslag uitdeelt. Naast de vorstin nemen onder anderen ook prins Charles, prinses Anne en prins William de uitreiking van lintjes voor hun rekening.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord