26.000 kijkers voor dienst koningin Elizabeth in Amsterdamse kerk

Vorsten

18-09-2022 08:42:03

De speciale kerkdienst voor de Britse koningin Elizabeth in Amsterdam is op televisie door slechts een klein aantal mensen bekeken. Volgens Stichting KijkOnderzoek volgden 26.000 mensen de herdenkingsdienst in de Basiliek van de Heilige Nicolaas die vanaf 17.00 uur live werd uitgezonden op NPO 2.

Tijdens de dienst blikte onder anderen de Britse ambassadeur Joanna Roper terug op de regeerperiode van de vorstin en zij noemde Elizabeth “naast onze koningin, ook onze favoriete oma”. Elizabeth, die op 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, was volgens haar “onze grootste diplomaat”.

De dienst werd geleid door de bisschop van Haarlem-Amsterdam en een predikant van de Protestantse Kerk. De muziek was in handen van de Britse dirigent Giles Brightwell. Onder anderen Kamervoorzitter Vera Bergkamp was erbij.

In de kerk, waar zaterdagmiddag zo’n vierhonderd mensen waren, lag de afgelopen dagen een condoleanceregister. Een kleine zevenhonderd mensen hebben hier een boodschap in achtergelaten. Het condoleanceregister is overhandigd aan de Britse ambassadeur.

Meer Verenigd Koninkrijk