Aartsbisschop: prins Andrew wil het graag goedmaken

Vorsten

31-05-2022 19:42:03

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, zegt dat prins Andrew het graag wil “goedmaken” nu hij heeft geschikt in de misbruikzaak die tegen hem was aangespannen. Welby zegt daarnaast dat men moet leren “meer open en vergevensgezind” te zijn.

“Ik denk dat we wat prins Andrew betreft een stapje terug moeten doen. Hij probeert het goed te maken”, zegt de aartsbisschop in het programma ITV News. “Ik denk dat dat heel goed is.”

Welby begrijpt dat de zaak gevoelig ligt omdat het over vermeend seksueel misbruik gaat. Dergelijke issues zijn “zeer persoonlijk en privé” en je kunt mensen “niet vertellen hoe ze daarop moeten reageren”, vindt hij.

De aartsbisschop vindt ook dat koningin Elizabeth het “volle recht” had om haar zoon vorig jaar mee te nemen naar de uitvaart van prins Philip. Daar kwam destijds kritiek op vanwege de beschuldigingen van misbruik en het feit dat de prins, die de aantijgingen ontkent, zijn officiële taken heeft neergelegd.

Balkon

Andrew zal donderdag niet op het balkon staan tijdens de Trooping the Colour-parade. Die plek is enkel gereserveerd voor ‘werkende’ leden van het Britse koningshuis. Zo mogen ook prins Harry en diens vrouw Meghan er niet staan.

Welby zou vrijdag de kerkdienst ter ere van het 70-jarig troonjubileum van Elizabeth leiden, maar moest dat afzeggen vanwege een coronabesmetting. De aartsbisschop van Canterbury is het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk en de belangrijkste religieuze hoogwaardigheidsbekleder in Groot-Brittannië.


Meer Verenigd Koninkrijk