Australiërs houden vast aan monarchie

Vorsten

2014-02-03 10:01:00

CANBERRA – Goed nieuws voor prins Charles als toekomstig koning van Australië. Volgens een vorige week onder 2100 Australiërs gehouden opiniepeiling is de steun voor het afschaffen van de monarchie en het uitroepen van de republiek in 20 jaar nog nooit zo laag geweest. Zelfs onder jongeren heeft de Republikeinse beweging weinig steun, meldt de Sydney Morning Herald.

Dat wil overigens niet zeggen dat voorstanders van het koningschap zich geen zorgen hoeven te maken. Voor behoud van de monarchie is 41,6 procent, terwijl 19 procent van de ondervraagden geen mening had en 39,4 procent voorstander is van de republiek. “Het is maar een momentopname”, vond Geoff Gallup, leider van de Republikeinse Beweging die koningin Elizabeth graag ziet als laatste koningin van Australië.

Hij is ook niet bezorgd over het gebrek aan interesse onder jongeren, die wel gecharmeerd lijken van William, Harry en Kate en daarom niet zo warm lopen voor Australië als republiek. In een referendum in 1999 stemde bijna 55 procent van de Australische kiezers tegen afschaffing van de monarchie.


Meer Verenigd Koninkrijk