Barr: Prins Andrew niet uitgeleverd aan VS vanwege Epstein

Vorsten

08-06-2020 21:32:08

Prins Andrew zal niet aan de VS worden uitgeleverd om hem te verhoren in de zaak Epstein. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie William Barr maandag gezegd in een interview met Fox News.

“Het is geen zaak van hem uitleveren”, stelde Barr. “Maar het is wel zaak dat hij wat antwoorden geeft.” Het Amerikaanse ministerie heeft zondagavond een officiële claim ingediend dat het de Britse prins mag ondervragen over zijn banden met Epstein, de Amerikaanse zedendelinquent die vorig jaar zelfmoord pleegde in zijn cel.

Door een zogeheten MLA (Mutual Legal Assistance) in te dienen, worden twee landen verplicht om informatie met elkaar uit te wisselen over rechterlijke en criminele zaken. Omdat Andrew volgens de Amerikanen meermaals geen thuis gaf om mee te werken, was die stap volgens het ministerie noodzakelijk.

‘Geen doelwit’

De advocaten van Andrew beklemtoonden maandag in de Britse media dat de zoon van koningin Elisabeth nooit een ‘doelwit’ is geweest van hun criminele onderzoeken naar Epstein en dat slechts “zijn medewerking is gezocht”.

De prins ligt al jaren onder vuur om zijn vriendschap met Epstein. Andrew legde naar aanleiding van alle commotie zijn koninklijke taken neer. De zaak Epstein kreeg de afgelopen twee weken weer relatief veel aandacht door een openhartige Netflix-documentaire waarin vermeende slachtoffers uitgebreid hun verhaal deden.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.