Bashir over omstreden gesprek: Ik heb Diana geen pijn gedaan

Vorsten

2021-05-23 08:39:39

Voormalig BBC-journalist Martin Bashir heeft spijt van de manier waarop hij in 1995 prinses Diana heeft overtuigd haar omstreden interview met hem te geven. Hij excuseert zich hiervoor ook bij haar zonen, William en Harry. Maar tegelijkertijd beklemtoont Bashir dat hij Lady Di nooit pijn heeft willen doen en dat volgens hem ook niet gedaan heeft.

Dat zegt Bashir zondag in een interview met The Sunday Times. Hij reageert voor het eerst op de commotie rond het omstreden gesprek waarin Diana onder meer openhartig sprak over haar ongelukkige huwelijk met prins Charles. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek eerder deze week dat Bashir misleidende informatie had gebruikt om Diana te verleiden tot het gesprek.

“De suggestie dat ik alleen verantwoordelijk ben is onredelijk en oneerlijk’’, zegt Bashir. Hij beklemtoont dat Diana alle voorwaarden stelde voor het gesprek en dat zij zich naderhand nooit heeft beklaagd over de uitzending. Zij bleven altijd goede vrienden.

Bankafschriften

Bashir betuigt ook spijt aan Charles Spencer, de broer van Diana. De journalist overtuigde de broer van de prinses om hem met haar in contact te brengen door vervalste bankafschriften te tonen. Hieruit zou blijken dat mensen aan het Britse hof werden betaald om persoonlijke informatie over Diana door te spelen. “Maar dit had geen invloed op Diana, het had geen invloed op het interview.”

Spencer heeft de politie inmiddels gevraagd het onderzoek naar de gang van zaken rond het interview te heropenen. Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en prins Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir zijn doorbraak. De journalist vertrok vorige maand bij de BBC, volgens een verklaring om gezondheidsredenen.


Meer Verenigd Koninkrijk

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?