Bijna helft Britten vindt dat Charles moet wijken voor William

Vorsten

06-04-2022 16:42:03

Bijna de helft van de Britten vindt dat prins Charles een stap opzij moet zetten om prins William de troon te laten bestijgen. Wel denkt ook bijna de helft dat Charles het als koning goed zou doen, zo blijkt uit een onderzoek van Ipsos.

Het onderzoeksbedrijf deed een representatieve steekproef onder ruim 2000 Britse volwassenen. 42 procent van de respondenten vindt dat Charles zich moet terugtrekken om zijn zoon William koning te laten worden. 24 procent is van mening dat de prins van Wales niet opzij moet gaan voor de hertog van Cambridge, terwijl 29 procent geen mening heeft.

Het onderzoek toont ook aan dat bijna de helft van de Britten (48 procent) denkt dat prins Charles het goed zal doen als koning zodra hij de troon bestijgt, terwijl 19 procent verwacht dat hij het slecht zal doen. Het aantal mensen dat hem gunstig beoordeelt is sinds 2018 gestegen, 43 procent heeft nu een gunstige mening over hem, een stijging van 11 procent in de afgelopen vier jaar. 27 procent denkt dat hij het noch goed noch slecht zal doen als koning.

Kijkend naar de Britse monarchie als geheel, geloven meer dan vier op de tien dat het voor Groot-Brittannië slechter zou zijn als de monarchie zou worden afgeschaft (44 procent). Dit is twee keer zoveel als de 22 procent die denkt dat afschaffing beter zou zijn. Een kwart denkt dat het geen verschil zal maken.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug