Brexit impuls voor republikeinen Australië

Vorsten

27-06-2016 13:55:00

Brexit, het Britse besluit om de EU te verlaten, heeft niet alleen Canada op een idee gebracht, maar ook de republikeinse beweging in Australië een nieuwe impuls gegeven. “We zien sinds vrijdag een enorme toename aan leden”, aldus oud-minister Peter FitzSimons, voorzitter van de Australian Republican Movement, tegen televisiezender ABC.

“Vanaf het moment dat het resultaat van het Britse referendum binnenkwam, begon het op sociale media rond te zoemen: dit is belachelijk, daar willen we niets mee te maken hebben. Het is tijd voor Ausexit”, aldus FitzSimons.

“Het is echt belachelijk om te zeggen dat Australië in de 21e eeuw als staatshoofd niet iets beters kan vinden dan een lid van een Engelse aristocratische familie dat in een paleis in Londen woont. We kunnen als volk beter dan dat”, zei de voormalige minister van financiën.

Geen meerderheid

Hij zag nieuwe kansen voor de republikeinse beweging die in 1999 al een keer een referendum over afschaffing van de monarchie verloor. De meerderheid van de bevolking wilde volgens de peilingen wel af van de koningin, maar kon het niet eens worden over het alternatief waardoor de status quo uiteindelijk won.

“Er zijn nu 3,5 miljoen nieuwe kiezers, die moeten zich ook kunnen uitspreken”, aldus FitzSimons, die steun heeft van alle deelstaatpremiers en ook in de regering medestanders heeft. In opiniepeilingen hebben de republikeinen overigens geen meerderheid.

Meer Verenigd Koninkrijk