Britannia staat weer ter discussie

Vorsten

22-09-2016 19:00:00

Het koninklijke schip Royal Yacht Britannia staat in Groot-Brittannië opeens volop in de belangstelling. Er gaan namelijk stemmen op om het in 1997 uit de vaart genomen schip weer in gebruik te nemen. Na Brexit kunnen de Britten wel een bijzonder visitekaartje gebruiken, zo is de gedachtegang bij de voorstanders waaronder de invloedrijke conservatieve krant The Daily Telegraph.

De voor de scheepvaart verantwoordelijke staatssecretaris John Hayes heeft er wel naar oren naar, meldde de krant. ,,Het is een mogelijkheid”, zei Hayes, maar binnen de regering is er niet echt over gepraat. De kosten zouden niet gering zijn, en dat was juist één van de redenen van de regering van Tony Blair om in 1997 te besluiten de boot een bestemming te geven als museumstuk.

Koningin Elizabeth, die vanaf 1954 van het Royal Yacht Britannia gebruik had gemaakt, kon er niks tegen inbrengen maar bij het afscheid pinkte ze voor iedereen zichtbaar een traan weg. Het schip was een varend tweede thuis, waar ze met haar familie logeerde bij staatsbezoeken en overzeese reizen en waar bijvoorbeeld prins Charles en prinses Diana hun huwelijksreis begonnen.

In het Schotse Leith, waar de boot nu ligt afgemeerd, komen jaarlijks 300.000 bezoekers naar de Britannia. In tegenspraak tot de Telegraph, hield de links georiënteerde The Guardian een vlammend betoog om het schip te laten waar het is. ‘Het idee de Britannia weer in gebruik te nemen moeten we meteen torpederen’, aldus de krant die meende dat de gevolgen van Brexit op andere manier moeten worden opgevangen dan nostalgisch teruggrijpen op de jaren vijftig en zestig.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.