Brits koningshuis herdenkt oorlogsslachtoffers, Elizabeth afwezig

Vorsten

14-11-2021 13:51:52

Een groot deel van de Britse koninklijke familie heeft de ceremonie rondom Remembrance Sunday in Londen bijgewoond. Op deze dag worden elk jaar alle slachtoffers herdacht van de twee wereldoorlogen en gewapende conflicten daarna. Koningin Elizabeth was vanwege rugproblemen de grote afwezige.

Tijdens de herdenkingsdienst legden onder meer prins Charles en prins William een krans bij het oorlogsmonument in Whitehall. Ook werd twee minuten stilte gehouden. Catherine (hertogin van Cambridge), Camilla (hertogin van Cornwall) en Sophie, de gravin van Wessex, keken mee vanaf een van de balkons. Ook prins Edward en prinses Alexandra hadden plaatsgenomen op een balkon.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de ceremonie er vanwege de coronacrisis heel anders uitzag, was er dit jaar wel weer publiek welkom. Ook namen er weer veel veteranen deel aan het defilé. De aanwezigen hielden afstand van elkaar.

Koningin Elizabeth zou aanvankelijk ook bij de dienst aanwezig zijn, haar eerste bezoek sinds haar ziekenhuisopname in oktober. Maar Buckingham Palace liet zondagochtend weten dat zij vanwege rugklachten in Windsor moest blijven. De blessure zou naar verluidt geen verband houden met de eerdere gezondheidsklachten waarvoor de 95-jarige koningin op doktersadvies enkele weken rust moest houden.

In een verklaring liet het paleis weten dat Elizabeth “teleurgesteld” is dat ze de ceremonie, die voor het koninklijk huis erg belangrijk is, moet missen. Tijdens haar regeerperiode heeft Elizabeth Remembrance Sunday slechts zes keer eerder gemist.

Meer Verenigd Koninkrijk