Brits koningshuis is qua diversiteit nog niet waar het wil zijn

Vorsten

2021-06-24 06:58:25

Het Britse koningshuis wil werk maken van meer diversiteit binnen de hofhouding. Buckingham Palace is op dat gebied momenteel niet waar het wil zijn, zo laat het koningshuis donderdag weten bij de publicatie van het financiële jaaroverzicht. Daarin zijn voor het eerst ook diversiteitscijfers opgenomen.

Van de stafleden heeft 8,5 procent een migratieachtergrond, waar dat in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 13 procent van de bevolking is. Het koningshuis heeft zichzelf ten doel gesteld om volgend jaar de 10 procent te halen.

“Het is niet zo dat we in deze periode geen vooruitgang hebben geboekt met initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, het is gewoon zo dat de resultaten niet zijn zoals we willen”, zegt een bron binnen Buckingham Palace tegen persbureau PA Media. Volgens de bron zijn de diversiteitscijfers openbaar gemaakt, zodat men zich in de toekomst niet meer ergens achter kan verschuilen.

Het Britse koningshuis ligt onder vuur sinds een explosief interview van Oprah Winfrey met prins Harry en zijn vrouw Meghan. Daarin vertelde Meghan onder meer dat leden van de koninklijke familie zich zorgen zouden hebben gemaakt over de huidskleur van haar eerste kind Archie, toen Meghan nog zwanger was.

Vanwege het interview liet Buckingham Palace eerder al weten de aantijgingen van racisme serieus te nemen. “De kwesties die aan de orde zijn gekomen, met name die van ras, zijn zorgwekkend”, stelde het paleis destijds namens koningin Elizabeth. Harry’s broer William zei als reactie op het interview dat ze “geen racistische familie” zijn.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana