Britse koninklijke familie herdenkt capitulatie Japan

Vorsten

05-08-2020 12:25:52

De Britse koninklijke familie staat uitgebreid stil bij de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Vanwege de coronamaatregelen is een deel van de herdenking virtueel.

Premier Boris Johnson maakte woensdag bekend dat prins Charles en diens echtgenote Camilla in het National Memorial Arboretum in Staffordshire de gevallenen zullen herdenken. Prins William is te zien in het speciale herdenkingsprogramma van de BBC, terwijl prins Philip (99) opduikt in beelden met andere oorlogsveteranen die die dag op sociale media en op andere plekken worden gedeeld. De hertog van Edinburgh was in 1945 in de baai van Tokio aan boord van HMS Whelp voor de ondertekening van de Japanse overgave.

De Prins van Wales en de hertogin van Cornwall onderbreken hun zomervakantie in Schotland voor de plechtigheid bij het National Memorial Arboretum. Daar worden om 11 uur twee minuten stilte in acht genomen. Een aantal veteranen, onder wie de 93-jarige Albert Wills die aan boord van de HMS Indefatigable bij de Royal Navy heeft gediend, is ook uitgenodigd om hun gevallen kameraden te herdenken en zal de kleine groep nog levende veteranen vertegenwoordigen.

Red Arrows

Prins William is te zien in ‘VJ Day 75: The Nation’s Tribute’, een speciaal programma vanaf Horse Guards Parade in Londen. De hertog van Cambridge zal iedereen eren en bedanken die zoveel heeft geofferd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De wereldberoemde Red Arrows zullen die dag in alle delen van het Verenigd Koninkrijk een ‘fly past’ uitvoeren. Onder meer Londen, Edinburgh, Cardiff en Belfast worden aangedaan.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.