Britse koninklijke familie werkte minder en vooral thuis

Vorsten

24-12-2020 11:19:28

De Britse koninklijke familie heeft het bijna afgelopen jaar 56 procent minder activiteiten uitgevoerd dan vorig jaar. Dat meldt donderdag de Daily Express dat een onderzoek liet doen naar de Court Circular, de dagelijkse opgave van werkzaamheden door het Britse hof. Vorig jaar waren de leden van de ‘Firm’ goed voor 3470 optredens. Dit coronajaar leverde slechts 1529 activiteiten op, waarvan slechts 35 procent buiten een koninklijke residentie plaatsvond.

Koploper is zoals in de meeste jaren troonopvolger Charles. De Prins van Wales kwam tot 256 activiteiten, waarvan een deel ook vanuit huis omdat openbare optredens vanwege de coronapandemie en geldende maatregelen niet mogelijk waren. Prinses Anne bleef daarbij niet veel achter: 224.

Opvallend was volgens Daily Express de belangrijker rol die prins William en echtgenote Catherine zijn gaan spelen. William, die vorig jaar ternauwernood de top tien van meest werkzame ‘royals’ haalde, staat dit jaar op de derde plaats (171). Het viertal Charles, Camilla, William en Catherine was goed voor 43 procent van alle werkzaamheden.

De 94-jarige koningin Elizabeth deed 57 procent minder dan vorig jaar en kwam slechts 126 keer in actie, waarbij 47 telefoongesprekken en 23 video-ontvangsten of boodschappen zijn meegeteld. Zo worden geloofsbrieven sinds kort virtueel overhandigd. Ambassadeurs komen naar Buckingham Palace en leggen hun documenten daar op een tafeltje terwijl Elizabeth via een videoverbinding vanuit Windsor Castle toekijkt en een paar woorden wisselt.

De koninklijke familie moest het doen met drie werkzame leden minder. Prins Andrew, die in 2019 nog 277 keer in actie kwam, moest vorig jaar november al zijn taken neerleggen. Prins Harry (160 keer in actie) en echtgenote Meghan (68 keer) beëindigden op eigen verzoek hun werkzaamheden voor het koninklijk ‘bedrijf’ en vertrokken dit voorjaar naar de Verenigde Staten om voor zichzelf te beginnen.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft