Britse koninklijke tuinen weer open voor publiek

Vorsten

12-06-2020 15:02:31

Bezoekers kunnen vanaf donderdag 18 juni weer terecht in de royaal bemeten tuinen van twee Britse koninklijke residenties: Hampton Court en Hillsborough Castle. Dat heeft de stichting die de paleizen beheert, Historic Royal Palaces, vrijdag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat de paleizen zelf ook weer opengaan, maar dat hangt af van verdere versoepeling van de coronamaatregelen in Engeland en Noord-Ierland.

Hampton Court is een populaire bestemming voor een dagtochtje vanuit Londen. Het was ook populair bij koning Hendrik VIII, die met elk van zijn zes achtereenvolgende echtgenotes het paleis bewoonde. Een Nederlandse connectie is er ook, want koning-stadhouder Willem III zorgde samen met zijn echtgenote Mary II voor een elegante uitbreiding van Hampton Court. Die link met Nederland was voor koningin Beatrix in 1982 reden om tijdens haar staatsbezoek aan koningin Elizabeth hier een galadiner aan te bieden.

Hampton Court, dat over fraaie tuinen beschikt en een beroemd doolhof heeft, is sinds 1838 niet meer in gebruik. In dat jaar stelde koningin Victoria het open voor het publiek. Het Noord-Ierse Hillsborough Castle is vorig jaar april na een lange restauratie heropend door prins Charles en zijn echtgenote Camilla, die op de openingsdag ook hun huwelijksverjaardag vierden. Het kasteel is de officiële residentie van de koninklijke familie in Noord-Ierland, maar is ook door het publiek te bezoeken wanneer de ‘royals’ er niet zijn. Datzelfde geldt voor de tuinen.

Vanwege de coronamaatregelen moeten bezoekers zich wel aan een aantal regels houden, zoals het onderling afstand houden en het vooraf bestellen van toegangskaarten.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.