‘Britse tabloids proberen rechtszaak Meghan uit te melken’

Vorsten

29-07-2020 18:52:08

De verkoopcijfers van de Britse tabloid The Mail on Sunday en het zusterblad Daily Mail hebben niet te lijden onder de rechtszaak die Meghan, hertogin van Sussex, tegen de uitgever Associated Newspapers heeft aangespannen. Integendeel.

In haar poging een veroordeling te krijgen voor het schenden van haar privacy door het publiceren van een brief aan haar vader Thomas Markle, ziet Meghan de kranten nu het ene na het andere nieuwe persoonlijke feit onthullen. Haar advocaat Justin Rushbrooke beschuldigde de kranten er woensdag van gerechtelijke documenten te gebruiken voor ‘sensationele verhalen’. Rushbrooke kon daarin wel eens gelijk hebben.

De kranten proberen de rechtszaak namelijk zo lang mogelijk uit te smeren en vechten elke stap van Meghan en haar juridische team aan. Als er ooit een veroordeling komt, dan is in de tussentijd flink verdiend aan publicaties over het proces. Schreeuwende krantenkoppen en sappige verhalen zijn nu eenmaal goed voor de verkoop.

Reputatie

Zo is er nu strijd over vijf vrienden van Meghan, die in een poging haar reputatie te beschermen anoniem praatten met het Amerikaanse blad People en toen onbedoeld ook het bestaan van Meghans brief onthulden. Meghan wil die vrienden uit de wind houden, maar The Mail – die hun identiteiten dankzij de rechtbankpapieren kent – probeert niet alleen hun namen in de openbaarheid te krijgen, maar hen ook als getuigen op te roepen.

Als Meghan had gedacht met de rechtszaak snel een tik te kunnen uitdelen aan de lastige tabloids, dan heeft ze de tactiek van die bladen onderschat, zo zeggen commentatoren in andere Britse media die de bewuste vertragings- en loopgraventactiek van de kranten aan de kaak stelden.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel