Buckingham Palace rekent nog op zomeropenstelling

Vorsten

2020-04-16 20:27:17

Het is nog steeds de bedoeling dat Buckingham Palace deze zomer de deuren weer opent voor het publiek. Dat vertelde Jemima Rellie, directeur van de Royal Collection Trust, donderdag aan het blad Vanity Fair. Sinds 1993 is het paleis tijdens het vakantieverblijf van koningin Elizabeth in Schotland toegankelijk voor bezoekers. Die betalen entree en van dat geld kan de Queen een belangrijk deel van haar kunstschatten onderhouden.

“We kijken er naar uit om mensen weer persoonlijk te verwelkomen en we hopen zoals gewoonlijk in juli te openen”, aldus Rellie. “Als we kunnen openen, hopen we er een succes van te kunnen maken. We kijken met grote belangstelling, we leren allemaal opmerkelijk snel de nieuwe regels.” Voor de bezoekersstroom zullen in elk geval tal van maatregelen moeten worden genomen omdat het doorgaans dringen en aanschuiven is tijdens de bezoekdagen van eind juli tot begin oktober. Afstand bewaren was tot nu toe nooit mogelijk.

Ondertussen probeert de Royal Collection Trust ook nu al een kijkje te geven in de paleizen door meer materiaal op internet te zetten. Daartoe bestond altijd enige huiver vertelde Rellie, omdat de angst bestond dat mensen dan niet meer zouden komen. Maar die mening is veranderd. “Bij geen enkel fysiek bezoek zou je alles kunnen zien, dus door het virtueel te bezoeken, kan wellicht meer worden geabsorbeerd.”

Windsor Castle

Bezoekers van de website www.rct.uk kunnen onder meer 360 gradenrondleidingen zien door de staatsappartementen van Buckingham Palace, zoals de zogenoemde White Drawing Room, de troonzaal en de schilderijengalerij, waar veel van de kostbare kunst van de koningin hangt. Daarnaast zijn ook Windsor Castle en het paleis van Holyrood House in Schotland virtueel te bezoeken.

Koningin Elizabeth verblijft vanwege de coronacrisis sinds half maart met haar man prins Philip in vrijwillige isolatie in Windsor Castle. Daar zal ze volgende week ook haar 94e verjaardag vieren, maar zonder familiebezoek.


Meer Verenigd Koninkrijk

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.