‘Buste van Elizabeth lijkt op Tom Hanks’

Vorsten

02-11-2015 16:41:00

LONDEN – De buste die de Chinese kunstenaar Chen Dapeng van Elizabeth heeft gemaakt, lijkt niet helemaal op de Britse koningin. Maar het is wel het grootste werk ooit dat van Chinees wit porselein is gemaakt. De buste weegt 20 kilo, schrijft The Telegraph.

Dapeng ontwierp het kunstwerk als ‘gebaar van verzoening’ tussen China en Groot-Brittannië. Hij bekeek foto’s en video’s van de koningin en een koekblik met haar afbeelding om een kleien versie van haar hoofd te maken. Drie maanden en dertien pogingen kostte het de kunstenaar.

De buste wordt tentoongesteld tijdens de Winter Art & Antiques Fair in Londen. “Ik zie dat de koningin een bijzonder en prachtig persoon is die goed is voor het Britse volk. Als kunstenaar kan ik de wijsheid en vriendelijkheid zien in haar gelaatstrekken.”

“Ik ben bang dat het niet echt op de koningin lijkt”, aldus een kunstcriticus van de krant. “Dat is wat meteen opvalt. Het is uit verhouding. De achterkant van haar hoofd is te groot en ze heeft een beetje een bokserskin. De buste lijkt uiteindelijk meer op Tom Hanks.”

Meer Verenigd Koninkrijk