Cameron bij koningin Elizabeth

Vorsten

2016-06-24 11:00:00

De Britse premier David Cameron is vrijdag naar koningin Elizabeth II geweest om haar te vertellen dat hij over enkele maanden aftreedt. De premier trok zijn conclusies uit de nederlaag die hij leed in het referendum over een vertrek van zijn land uit de Europese Unie. Cameron bezocht de koningin in Buckingham Palace.

Cameron sprak vrijdagochtend de Britse bevolking toe en kondigde zijn aftreden aan. Zijn Conservatieve Partij moet in oktober op een congres een nieuwe premier aanwijzen, zei hij. Hij zal het land tot die tijd door de roerige tijden loodsen die door de keuze van de Britten voor een brexit zijn aangebroken. Die stabiliteit is volgens Cameron in het staatsbelang.

De 49-jarige Cameron voerde hartstochtelijk campagne voor een langer verblijf van Groot-Brittannië in de EU, maar dat was tevergeefs. Hij verlaat zijn ambtswoning aan Downing Street na zes jaar. “Ik houd van dit land en ik voel me vereerd het te hebben gediend”, zei de scheidend premier met een hoorbare brok in zijn keel. “Ik zal er in de toekomst alles aan doen om dit geweldige land te doen slagen.”


Meer Verenigd Koninkrijk

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.